Palić

Palić se prvi put spominje 1462. godine pod imenom Paly, a njena izgradnja je započeta sredinom 19. veka. Tada je otkriveno lekovito dejstvo gline i vode jezera. Naselje je dobilo svoj današnji izgled početkom 20. veka.

Palić se nalazi u blizini mađarske granice, uz stari međunarodni put E75 i u blizini novog autoputa A1. Od Subotice je udaljena 8 km, ali su se ova dva naselja skoro srasla. Većina stanovništva radi u Subotici, a samo manji deo se bavi voćarstvom ili živi od turizma.

U ovom naselju ima mnogo znamenitosti. Tipične zgrade na obali jezera u stilu secesije izgrađene su prema planovima Marcela Komora i Dežea Jakaba početkom 1900-ih. Štaviše, postoje prelepe porodične vile koje su slične švajcarskim letnjikovcima tog vremena. Na Paliću je jedan od najlepših zooloških vrtova u Srbiji, u okviru kojeg se nalazi i Avantura park. Akvapark je otvoren u jesen 2023. Ovo naselje je domaćin Međunarodnog filmskog festivala Palić, tradicionalnih berbanskih dana kao i Trke Deda Mrazeva.

Turizam Palića...

Turizam u Subotici...

Mjesto
Trenutno vrijeme
Komentari gostiju

The apartment is very nice and comfortable, nicely equipped. The owners thought of many details, what a family with small children might need. They are very kind and accommodating. They even brought a ...

Снежана