Palicsról

Palicsot először Paly néven említik 1462-ben, amikor Mátyás király a pusztát édesanyjának ajándékozta. A település viszont csak a XIX. század közepén kezdett kiépülni, amikor felfedezték a Palicsi-tó vizének és iszapjának gyógyító hatását. Mai külsejét az 1900-as évek elején nyerte el.

Palics a magyar határhoz közel, a régi nemzetközi út és az új autópálya között fekszik. Szabadkától 8 kilométerre található, de szinte egybeolvad a várossal. Lakosságának nagyobb része Szabadkán dolgozik, kisebb része pedig gyümölcstermesztéssel foglalkozik, vagy a turizmusból él.

Palics sok látványossággal büszkélkedhet. A tóparti, jellegzetesen szecessziós épületeit Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján építették fel. Emellett kitűnnek a családi villák, amelyeket az úgynevezett korai svájci nyaralók mintájára alakítottak ki. Palicson található az ország egyik legszebb állatkertje. A fürdőváros ad otthont a nyaranta megrendezésre kerülő Palicsi Nemzetközi Filmfesztiválnak, továbbá hagyományos a Szüreti Napok, és a Bormaraton megszervezése is.

Turizmus Palicson...

Turizmus Szabadkán...